Nr 1031: ANTIKYTHERA MEHHANISM

link: http://www.uh.edu/engines/epi1031.htm

mootorid

John H. Lienhard

Klõpsake siin, audio Episode 1031.

Täna, leiame 2000-aastane arvuti ookeani põhja. University of Houston ‚ s College of Engineering esitab selle seeria kohta masinad, mis muudavad meie tsivilisatsioon joosta, ja inimesed, kelle leidlikkus on nad loonud.

Just enne Lihavõtteid aastal 1900, kuus kreeka sponge sukeldujad ja nende meeskonnaliikmed olid puhutud ära muidugi Vahemere saarte vahel Kythera ja Kreeta. Nad langes ankur poolt tilluke saar Antikythera, vaid kagu-Kythera.

Nii nad otsustasid, et sukelduda neile harjumatu vetes, et näha, kas nad võiksid leida käsnad. Mida nad ei leia, oli halvasti lagunenud hulk kauplemise laeva, et tahaks vajunud umbes 80 EKR — just enne Cleopatra, lihtsalt enne Imperial Roomas.

See oli esimene vana vrakk kunagi leitud. Nii et kreeka valitsus saatis sponge sukeldujad tagasi mereväe laeva. Nad tuvi 140 jalad alla võetud vrakk. See oli enne scuba-aparaadid ja hingamine tankid! Nad tuvi aastaks, tuues üles kujud, amphoras ja muud kaubanduse tooteid. Selleks ajaks, kui nad olid teinud, üks sukelduja oli surnud ja kaks olid püsivalt halvatud.

Kui ajalehe lugusid leida kujunes eilne uudis, teadlased hakkasid räägime lähemalt üks punkt — tugevalt roostes komplekt messingist hammasrattad, manteltorustatud puitraam. Kuid, 1900, me ei teadnud, kuidas säilitada vana puidu kui me võtsime ta välja, mere ääres. Raami varsti kukkus ja murdis peale.

Nad arvasin, et vidin oli, et olen olnud mingi navigatsiooni astrolabe, ja killud lamas seal muuseumis. 1973. aastal Yale ‚ i ajaloolane Derek de Solla Price lõpuks avaldas raid seitsekümmend lehel uuringu objekt. Kui ta tegi, kogu meie vaade iidse Vahemere tehnoloogia oli muuta.

Mida saame lugeda, pealdisi käigud me näeme, see oli väike planetaarium, mille eesmärk on arvutada ja kuvada seisukoht, päike ja kuu. Selle keerulise käik rong oli tegelikult kogenud analoog arvuti.

Õppida kõik, et, de Solla Price kasutada iga tööriist metallurgist, radioloog, ja inseneri kinematician. Diferentsiaali käik rong see vana arvuti tuletab mulle meelde klassikaline Mudel-T Ford edastamine.

Käik hambad ise on kolmnurkne. See ei ole väga hea käik disain. Ajaloolased teavad, et ülekanne oli esimene leiutas Hellenistinen Põhja-Aafrikas ainult umbes 200 aastat varem. Kuid nad tahaks pikk eeldada, et kreeka teadmised käiku oli peamiselt teoreetiline. Noh, kaugel sellest! Me tahaks juba jälle petta, sest nii vähe originaalseid esemeid jääda. Vana messingist hammasrattad on ammu roostes või on sulanud alla ja uuesti kasutada.

Aga kangelaslik tehase püügivahendid, WPA kunsti ja Charlie Chaplin Tänapäeva ei olnud nii kaasaegne kui nad kunagi tundus olevat. Nüüd suur marvel 20. sajandi lõpu, arvuti ise, selgub, üksnes uute veini — väga vana naha.

Ma olen John Lienhard Ülikooli Houston, kus me oleme huvitatud, kuidas originaalsed mõtted tööle.

(Theme music)
De Solla Price, D., Ajamid alates Kreeklased: Antikythera Mehhanism — Kalender Arvuti ca. 80 EKR. Tehingud Ameerika Filosoofiliste Ühiskonna, Vol. 64, Pt. 7, 1974, lk 1-70.Ma olen tänulik, et Fred Stahl, Wellington Süsteemid, Norwalk, Connecticut, mis viitab, on Antikythera episood ja helistab de Solla Price artikkel minu tähelepanu. Ma olen tänulik, et Eli Slawson alates Seirekeskused, Carnegie Institution of Washington pakkuda järgmised kolm antikythera veebisaite:
http://www.grand-illusions.com/antikyth.htm
http://www.ams.org/featurecolumn/archive/kyth1.html
http://www.nordex.com/htmlpages/amazing.html

gears1
Joonis John Lienhard

Keerulise Kujuga Kaasaegse Käik Hambad