Düsleksia

link: http://faculty.washington.edu/chudler/dyslexia.html

1карол Düsleksia 2 карол

Mis on Düsleksia?

Düsleksia on haigus, mida iseloomustab raskusi töötlemise sõnad. Lugemine probleemid on üks sümptom düsleksia. „Düs“ – halb või raske ja „lexia“ – sõna. Probleem oli esmalt kirjeldatud 1896 by Dr. W. Pringle Morgan Inglismaal. Ta kirjutas: „särav ja intelligentne poiss, kiire mänge ja kuidagi halvem, et teised tema vanused. Tema suured raskused on olnud – ja on nüüd – tema võimetus õppida lugema.“Düsleksia võib esineda mitu ühe perekonna liiget. See näitab, et on geneetiline komponent, et häire. Düsleksia on ka erinev raskusastet, mõjutavad seega mõned inimesed palju rohkem kui teised.

Masendav Häälikuid

Nüüd on teada, et aju dyslexics on „juhtmega“ teistmoodi kui tavaline aju, ja seega protsessi keele vähem tõhusalt. Eelkõige dyslexics on probleeme osakuid keeles nimetatakse häälikuid. Häälikuid on määratletud väikseim osakute heli, mida kasutatakse keeles. Näiteks sõna „kass“ koosneb kolmest häälikuid: kuh, aah, tuh. Seal on 44 häälikuid inglise keeles. Enamiku inimeste jaoks, protsessi murda sõnu arvesse häälikuid toimub automaatselt, ilma teadliku mõtte. Nagu me murda häälikuid, mõtlemata, tuleb meil ka liita neid oma kõne automaatselt: „kass“ on üks silp, kuid koosneb kolmest erinevat heli. Vanuses 4 kuni 6, enamik lapsi on teadlikud sellest, et häälikuid moodustavad sõnad.3 карол

Probleeme Häälikuid

Sest dyslexics ei saa dekodeerida see tähendab, et nad on raskusi saada juurdepääs teabele, mille nad on salvestatud seotud, et sõna. Nad sageli segadusse, nagu kõlaga sõnu, nagu „vulkaan“ ja „tornaado.“ Kui kuvatakse pilt, vulkaan, näiteks dyslexic nimetavad seda „tornaado“, kuid kui küsida, et määratleda, mida ta teeb, teeb õigesti vastata, et see võib purskama ja yrjötä kuum laava. Teisisõnu, dyslexic teab, mis asi see on, aga ta ei pääse õige sõna.

„Kompenseeritakse“ Dyslexics

Seal on termin, dyslexics, kes leiavad viise, kuidas ületada nende õpiraskustega: hüvitada dyslexics. Isik, kellel on düsleksia võib olla väga edukas; düsleksia ei mõjuta inimese intelligentsust. Dyslexics sageli excel probleemide lahendamine, kriitiline mõtlemine ja sõnavara. Need on tavaliselt vilunud ahne „suur pilt“ kontseptsiooni. Dyslexics sageli excel arhitektuuri -, inseneri -, teadus, kunst ja muusika.

Dyslexic Aju „Vaata“ Erinevad

Dr Sally Shaywitz, teadurina Yale ‚i Ülikooli Meditsiini näitas 1998. aastal, et alad tagasi aju, mis on tavaliselt aktiveeritud, kui lugejad kõlasid välja sõnad on oluliselt vähem aktiveeritud dyslexics‘ ajud. Lisaks, aladel aju kuvatakse rohkem tegevust dyslexics‘ aju kui aju normaalse lugejad. Viimasel ajal on teadlased Washingtoni Ülikooli on näidanud, et dyslexics‘ ajud tööle kuni viis korda raskem kui mitte-dyslexic aju. Girard: Sagmiller oma kodulehel nimetatakse Mis on Düsleksia?, kirjeldab düsleksia „nagu töötab 100 meetri jooksu. Teie lane teil on takistusi, kuid keegi teine ei. Sul on tunne, et see on ebaõiglane, kuid sa püüad töötab nagu teised konkurendid niikuinii.“

4 карол
Need fotod kasutatud loal
Dr. Todd Richards, University of Washington.

Mida Saab Teha

5 каролDyslexics võib olla ka probleeme pikaajalise või uudsed sõnad. See on raske dyslexics master mehhaaniline mällu, sest neil on vaja konteksti vihjeid, et aidata neil saavutada sõnade tähendus. Seega, valikvastustega eksameid on rohkem väljakutset dyslexics, ja paljud koolid pakkuda ka teisi testi vormid dyslexics, need, mis üsna katse teadmisi, pakkudes samas kontekstis, küsimused ja vastused, nagu esseed või suulisi eksameid.
Dyslexics tihti ütlevad, et nad tunnevad väsinud, sest lugemine võtab neid enam kui mitte-dyslexics. Paljud koolid pakuvad laiendatud katse korda dyslexics lubada õiglase hinnangu, mida on õppinud.

Quick Faktid

  • Düsleksia on ühine lugemine häire, mis mõjutab ligikaudu 5-20% kooliealised lapsed.
  • USA Department of Health ja Human Services hinnangul on enam kui $2 miljardit kulutatakse igal aastal õpilast, kes korda palgaastmel, sest lugemine probleeme.
  • Düsleksia on eluaegne haigus, mida saab ravida, kuid mitte ravida.
  • Düsleksia ei ole põhjustatud ajukahjustuse ja dyslexics saab teada, et korvata nende puudusi keel.
  • Viiskümmend protsenti täiskasvanutest USAS ei suuda lugeda on 8. klassi tasemel (Kirjaoskamatu-Ameerika Jonathon Kozol).
  • Dyslexics võib olla tohutu talent ja saab edukad inimesed: teadlased Albert Einstein ja Thomas Edison ja humorist Erma Bombeck oli düsleksia; sportlased Greg Louganis ja Bruce Jenner, lauljad Tom Cruise ja Cher on düsleksia.

Viited:

   1. „Düsleksia ja Uue Teaduse Lugemine,“ Barbara Kantrowitz ja Anne Underwood, Newsweek, November 22, 1999, lk 72-78.
   2. mõisted düsleksia, vt „Mis on Düsleksia?“
   3. „Aimugi, et Düsleksia Leida,“ Curt Suplee, Washington Post, Märts 3, 1998.
   4. „Uuring Leiab Eristusvõime Aju Mustrid Inimesed, kellel on Düsleksia,“ Kathleen Kennedy Manzo, Haridus Nädala, Märts 11, 1998.
   5. „Düsleksia“ Scientific American, juuni, 1996.